Η σημασία της ρομποτικής στα σχολέια
Σε ένα κόσμο που βασίζεται τόσο πολύ στην τεχνολογία, είναι πλέον σημαντικότερο από ποτέ οι μαθητές να έχουν δεξιότητες προγραμματισμού υπολογιστών .

Η διδασκαλία ρομποτικής μπορεί να καταφέρει ακριβώς αυτό αλλά παράλληλα να αυξήσει την ικανότητά τους να είναι δημιουργικοί, καινοτόμοι στοχαστές αλλά και πιο παραγωγικά μέλη της κοινωνίας.
Διδάσκοντας στους μαθητές τα βασικά της ρομποτικής, μπορούμε να ανοίξουμε έναν εντελώς νέο κόσμο σε αυτούς αλλά και συναρπαστικές ευκαιρίες που δεν θα είχαν ποτέ πρόσβαση διαφορετικά.
Πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη αναγνωρίσει τη σημασία της ρομποτικής στο σχολείο (ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο) και έχουν αρχίσει να δημιουργούν προγράμματα και νόμους που θα την ενσωματώσουν στο δημόσιο εκπαιδευτικό τους σύστημα.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής στα σχολεία.
Εισαγωγή στον προγραμματισμό
Το να ξέρει κάποιος να γράφει κώδικα σε ένα υπολογιστή είναι μια εξαιρετική δεξιότητα για να κατέχει κάποιος στο σύντομο μέλλον αφού πάρα πολλές θέσεις εργασίας θα προϋποθέτουν δεξιότητες προγραμματισμού ακόμη και σε αγορές εκτός της πληροφορικής.
Ο προγραμματισμός όπως πολλοί καθηγητές πληροφορικής γνωρίζουν είναι συχνά υπερβολικά πολύπλοκος για να τον κατανοήσουν οι περισσότεροι μαθητές. Η ρομποτική μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα βοηθώντας τους μαθητές να τον κατανοήσουν καλύτερα.
Όταν οι μαθητές προγραμματίζουν φυσικά ρομπότ, είναι πολύ πιο εύκολο να δουν τι ακριβώς συμβαίνει διότι μπορούν να «τρέξουν» διαφορετικές εκδοχές του ίδιου προγράμματος και να παρατηρήσουν κάθε φορά τι ακριβώς κάνει το ρομπότ (και τί δεν κάνει!)
Παράλληλα τα παιδιά μαθαίνουν πώς η επιστήμη, η μηχανική, τα μαθηματικά και η τεχνολογία συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν.

Οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν
Με την ρομποτική οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κάτι χειροπιαστό και να το κάνουν να εκτελεί τις ενέργειες που οι ίδιοι προγραμματίζουν.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά σχολικά προγράμματα που να συνδυάζουν τη δημιουργικότητα ,τη μηχανική και την τεχνολογία και αυτό είναι που κάνει την ρομποτική τόσο ενδιαφέρουσα.
Όταν δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να δημιουργήσουν κάτι διαδραστικό που οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι και cool, η συγκέντρωση τους αυξάνεται και πολύ πιο εύκολα διατηρούν τις γνώσεις που πήραν από το «μάθημα» (η ρομποτική δεν είναι πατροπαράδοτο μάθημα, ούτε υπάρχει η παραδοσιακή διάλεξη από τον δάσκαλο).
Παράλληλα τα παιδιά ανακαλύπτουν ταλέντα τα οποία έχουν να κάνουν με την επιστήμη την τεχνολογία αλλά και την μηχανική. Αυτό πάντως που μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν άρχισα να διδάσκω ρομποτική στα παιδιά είναι τα εκπληκτικά πράγματα που μπορούν να δημιουργήσουν τα παιδιά όταν τους δοθούν οι σωστές πληροφορίες και εργαλεία.

Τα παιδιά προετοιμάζονται για το μέλλον
Δεν είναι μυστικό ότι οι θέσεις εργασίας στην αγορά εργασίας S.T.E.M (Science/ επιστήμη, Τechnology/τεχνολογία, Εngineering/μηχανική, και Μaths/μαθηματικά) αυξάνονται ταχύτατα και αναμένονται να αυξηθούν κατά 17% την επόμενη δεκαετία.
Για παράδειγμα η βιομηχανία των Drones (μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα) αυξήθηκε δραματικά. Σύμφωνα με το περιοδικό Economist περισσότερα από 15.000 drones πωλούνται στις ΗΠΑ κάθε μήνα. Οι αναπτυσσόμενες βιομηχανίες όπως αυτές θα χρειαστούν ανθρώπους που μπορούν να βρουν νέες και καινοτόμες ιδέες και να είναι εξοπλισμένοι με γνώσεις για να σχεδιάσουν, να δημιουργήσουν αλλά και να διορθώσουν την απαραίτητη τεχνολογία.
Μέχρι να αποφοιτήσουν τα παιδιά σας από το σχολείο, υπολογίζεται ότι σχεδόν οι μισές διαθέσιμες θέσεις εργασίας θα είναι στον τομέα S.T.E.M και ένα μεγάλο κομμάτι από τα υπόλοιπα θα απαιτεί από τους υπαλλήλους να έχουν κάποια γνώση S.T.E.M.

Απλά σκεφτείτε πόσες φορές σήμερα χρησιμοποιήσατε κάτι που έχει προγραμματιστεί στον υπολογιστή όπως να διαβάσετε το email σας, να αναζητήσετε κάτι στο Google, να τσεκάρετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό, να τηλεφωνήσετε σε κάποιον φίλο σας, να χρησιμοποιήσετε κάποιο mobile app, να ακούσετε μουσική στο κινητό σας, η λίστα είναι ατέλειωτη. Τα λογισμικά προγράμματα είναι παντού γύρω μας. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Πριν να το καταλάβετε, θα φοράτε ρούχα ενσωματωμένα με τεχνολογία, θα κλειδώνετε τις πόρτες σας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θα χρησιμοποιείτε ρομπότ για να παραδώσετε αγαθά και για να καθαρίζετε το σπίτι σας. Σε λίγα χρόνια θα μπορείτε να φτιάχνετε προϊόντα στο δικό σας εργοστάσιο παραγωγής, θα μπορείτε να ζείτε μια εικονική πραγματικότητα, και ίσως να πετάξετε και στο διάστημα!
Προώθηση της συμμετοχικότητας
Η ρομποτική είναι ένας χώρος εύκολα προσβάσιμος από ένα ευρύ φάσμα μαθητών με διαφορετικά ταλέντα και δεξιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ρομπότ κάνουν σπουδαία δουλειά με αυτιστικά παιδιά. Τα παιδιά με αυτισμό είναι σε θέση να ανταποκριθούν εύκολα στις ήρεμες και καθαρές αλληλεπιδράσεις που τους παρέχουν τα ρομπότ. Τα ρομπότ όπως το ASK NAO και ο Milo έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τους αυτιστικούς μαθητές να μάθουν και να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους.

Η ρομποτική επίσης ενδυναμώνει τα νεαρά κορίτσια στην τάξη. Μαθήματα όπως μηχανική και τεχνολογία παραδοσιακά ανήκουν στα αγόρια, αφήνοντας τα νεαρά κορίτσια να αμφισβητούν την ικανότητά τους να προγραμματίζουν ή να κατασκευάζουν υπολογιστές. Εμπλέκοντάς όμως τη ρομποτική και την τεχνολογία στην τάξη, μπορούμε να αρχίσουμε να αλλάζουμε αυτά τα κατεστημένα. Όταν τα κορίτσια συνειδητοποιήσουν την ικανότητά τους να κατασκευάζουν ρομπότ και προγράμματα, τότε όλο και περισσότερα θα μπορούν στο μέλλον να δημιουργήσουν ευφάνταστες και καινοτόμες τεχνολογίες!
Κώστας Πρίγκιπας